Τρίτη 5 Μαΐου 2009

..."ΔΩΡΑ"...


Το να κρατήσεις ένα δώρο που σου προσφέρουν δε σημαίνει ότι το δέχεσαι.. Εννοώ ότι όταν δέχεσαι ένα δώρο το νιώθεις, χαίρεσαι αυτή την κίνηση, το επεξεργάζεσαι, το αξιοποιείς!!!και κάθε φορά που το βλέπεις φέρνεις στο νου σου το συγκεκριμένο άτομο και χαμογελάς.

Υπάρχουν άνθρωποι που τρελαίνονται για δώρα ανεξάρτητα από το ποιός τους τα δίνει.. Εμένα δε με συγκινούν.. Αυτό που θα με κολλήσει είναι η κίνηση και πραγματικά μόνο αυτή, το δώρο ως δώρο δε θα μου κινήσει την περιέργεια, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά λεπτά μέχρι να μου φύγει ο ενθουσιασμός της χειρονομίας και έπειτα να το ανοίξω.

Για πρώτη φορά μου έκαναν δώρο και ένιωσα τόσα ανάμεικτα αρνητικά συναισθήματα. Ξάφνιασμα, θλίψη, νεύρα, γενικότερα κάπως περίεργα που δε μπόρω να προσδιορίσω ακριβώς με λέξεις. Κυρίως όμως ξάφνιασμα. Δεν το ήθελα. Πώς να θές να κρατήσεις αυτό που σου προσφέρει κάποιος που δε γνωρίζεις, επίσημα τουλάχιστον, γιατί ανεπίσημα μπορεί να σου έχουν αναφέρει για αυτόν τον άνθρωπο ή να έχει ακούσει για εσένα αρκετά, τόσα που να τον κάνουν να σε συμπαθεί. Σκεφτόμουν ότι δεν ήθελα να το κρατήσω, δε μπορούσα, το σκεφτόμουν και κάπως μου καθόταν όλο το σκηνικό. Κυριάρχησε ο ευγενικός μου εαυτός, δεν το επέστρεψα μόνο και μόνο για να μην προσβάλλω αυτό το άτομο γιατί περιέργως ως ένα σήμειο το συμπαθώ και εγώ και δεν εννοώ ερωτικά, δεν έχει να κάνει ούτε στο ελάχιστο με το ερωτικό στοιχείο, ήταν απλά μια κίνηση συμπάθειας από ένα άτομο του ίδιου φύλου...αλλά όχι φίλου ούτε καν γνωστού...γνωστό μόνο ακουστά!
...Ήταν ένα περίεργο βράδυ με πολλές σκέψεις και απορίες, προσπαθώντας κυρίως να διώξω τις εγωϊστικές μου σκέψεις για τον αν έκανα κάλα που το κράτησα. Το κράτησα λοιπόν, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το δέχτηκα, είναι ένα δώρο που απλά θα μείνει άθικτο στο κουτί του και ξεχασμένο σε κάποια γωνιά.

Βέβαια η σχέση μου με το να προσφέρω δώρα είναι εντελώς διαφορετική. Είναι ωραίο να αγοράζεις κάτι έτσι στο άκυρο επειδή το είδες και σου θύμισε κάποιον. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία που σε γεμίζει απίστευτα. Η ανυπομονησία μέχρι να το δώσεις, η χαρά της στιγμής που απλώνεις το χέρι και το δίνεις με όλη σου την καρδιά και αγάπη. Είναι μια όμορφη κίνηση ανιδιοτέλειας!

Ελπίζω τα δώρα που δεχτήκατε ή δώσατε να πρόσφεραν μόνο χαρά!!!!!

12 σχόλια:

  1. ουτε εμενα που αρεσουν τα δωρα ..βασικα με κανουν αισθανομαι αμηχανη
    βεβαια κανω εγω να παιρνω δεν θελω
    και αν μου κανουν οχι σε γιορτες αλλα σε ασχετο χρονο ειναι πολυ καλυτερο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει και εμένα προσωπικά με συγκινεί όχι το δώρο αναγκαστικά αλλά η κίνηση. Αλλά με συγκινεί όντως. Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να μου κάνει κάποιος ένα δώρο, ό,τι κι αν είναι αυτό, με καλή διάθεση και να μην ευχαριστηθώ. Απο κει και πέρα, αυτό που δεν μου αρέσει είναι να μου κάνουν δώρα μόνο για ηλίθιες τυπικότητες, όπως γενέθλια, γιορτές και τέτοια. Και τα ακριβά δώρα κάπως με κάνουν να σκέφτομαι παράξενα... Αν κάποιος με ξέρει καταλαβαίνει πως δεν έχει σημασία η αξία η υλική, αλλά η συναισθηματική! Αυτά.. Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Skouliki:
    Καταλαβαίνω ακριβώς αυτή την αμηχανία που λες όταν σου προσφέρουν δώρο ή σου λένε κάτι όμορφο και κολακευτικό και έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι μήπως τελικά πρέπει να μάθουμε να δέχομαστε την κίνηση ή τα λόγια του άλλου και να αρκούμαστε σε ένα ευχαριστώ?!Θέλει και αυτό δουλειά..
    Όντως τα ξαφνικά και τα άσχετα είναι και τα πιο ωραία!Σε πιάνουν αδιάβαστο και σε κολλάνε!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Strange little girl:
    Αν σου κάνει δώρο κάποιος άνθρωπος που πότε προσωπικά δεν έχεις γνωρίσει στη ζωή σου, δεν έχεις καν μιλήσει και το κάνει με καλή διάθεση για τους δικούς του λόγους πάλι θα το ευχαριστηθείς?
    Είναι περίεργο και ίσως πρέπει να σου συμβεί για να δεις τι θα νιώσεις!Αν πάντως τα δώρα προέρχονται από δικούς μας ανθρώπους τότε σίγουρα το ευχαριστιέσαι!!!
    Πιστεύω ότι τα δώρα πρέπει να είναι πρακτικά και όχι ακριβά,κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα και ακόμη καλύτερα κάτι που μπορούμε να το απολαύσουμε μαζί με άλλους, ας πούμε ένα μπουκάλι κρασί!!!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τα λατρεύω τα δώρα ειδικά όταν μου αρέσουν..είμαι λίγο υλίστρια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν καταλαβαίνω γιατί εκνευρίστηκες από μιά ευγενική κίνηση.
    Κατά την άποψή μου εκεί θα έπρεπε να επικεντροθεί η σκέψη σου για το συγκεκριμένο δώρο.
    Βεβαίος και θα συμφωνίσω μαζί σου για την αξία της κίνησης, της σκέψεις και όχι για την υλική αξία του περιεχομένου του κουτιού.
    Για εμένα δώρο θεωρείτε και μιά ζεστή ευχή.
    Ένα τηλέφωνο, ένα μαιλ που να ρωτά " τί κάνεις?? Είσαι καλά"
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πασχαλίνα:
    Όσον αφορά τα δώρα να σου πω καλύτερα ο υλισμός παρά ο τόσο σκεπτικισμός..;-)
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Alexis B:
    Δικαιολογημένος που δεν καταλαβαίνεις..Μέσα από 2-3 μπερδεμένες κουβέντες δε γίνεται κάποιος να έχει όλο το πλάνο..
    Δυστυχώς η σκέψη μου επικεντρώθηκε σε χίλια δυο άλλα, και όχι στην κίνηση που και πάλι δε μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήταν από ευγένια..
    Άσχετα βέβαια από το περιστατικό ήθελα να θίξω κάπως και το θέμα των δώρων που πάντα τις γιορτινές μέρες είναι φανερά πιο έντονο.

    Όντως κάποιες φορές οι λέξεις από μόνες τους είναι δώρα..Ένα ευχαριστώ, συγγνώμη, μου έλειψες και τόσες άλλες!
    Καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένα δώρο έχει την ίδια ή μπορεί και μεγαλύτερη δύναμη και αξία με ένα κομπλιμέντο που θα δεχτείς. Εμείς οι άνθρωποι, δυστυχώς, είμαστε αδύναμα πλάσματα και έχουμε ανάγκη από καθημερινή αυτοεπιβεβαίωση και το δώρο πιστεύω ότι είναι βασικό μέρος αυτού του παιχνιδιού! Πάντως βλέπω ότι το δώρο είναι κάτι σαν το αγγούρι....άλλοι το τρώνε και δροσίζονται και άλλοι το τρώνε και ζορίζονται! Ωστόσο αν θέλεις να σε βοηθήσω να ανοίξω εγώ το δώρο...no problem, απλά πες μου : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. prophet:
    Εξαρτάται από τη φάση που βρισκόμαστε, γιατί ως άνθρωποι είμαστε και κυκλοθυμικά όντα! Κάποιες στιγμές τα λόγια δεν αρκούν και χρειάζονται οι πράξεις ως πειστίρια των όσων λέγονται..Και άλλες φορές είμαστε τόσο ολιγαρκείς ή αδύναμοι ή αφελείς ή όπως θες ονομάσε μας που αρκούμαστε σε ένα απλό κοπλιμέντο..
    Τέσπα, όλα χρειάζονται και τα λόγια και τα δώρα, η αξία τους όμως εξαρτάται από το πρόσωπο που σου τα προσφέρει και αν το ψάξεις και πιο βαθιά ο λόγος που το κάνει!
    Ευχαριστώ ρε συ για την "ευγενή" προσφορά βοήθειας, αλλά σε πρόλαβε ο τύπος στην εικόνα. Κάνει αυτός τη δουλειά για σένα!
    Άντε καλό καλοκαίρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το θέμα "δώρο" δύσκολο. Γιατί κάνουμε δώρα; Ισως απο παρόρμηση, απο αγάπη, απο κέφι. Ισως για να δεσμεύσουμε ή να υποχρεώσουμε τον άλλο για κάποια ανταπόδοση.
    Γιατί δεν μας αρέσουν τα δώρα; διότι υποψιαζόμαστε κάποια μηνύματα που θέλει ο άλλος να μας φορέσει, γιατί έχουμε έλλειψη αυτοπεποίθησης θεωρώντας ότι δεν είμαστε αρκετα΄καλοί γι 'αυτά;
    Γιατί κυττάμε τη κίνηση του άλλου ; Δεν μας φτάνει που μας θυμήθηκε, πρέπει να ψάχνουμε και τα κίνητρά του;

    Εχω γράψει για το δύσκολο θέμα "δώρο" παλιά εδώ http://artjigsaws1500.blogspot.com/2006/12/blog-post_18.html

    Το δώρο βγάζει έξω πολλούς εαυτούς, σε αυτόν που δίνει και σε αυτόν που το δέχεται ή δεν το δέχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Marina:
    Ευχαριστώ για το σχόλιο σου και σε ευχαριστώ γιατί με έβαλε σε σκέψεις που δεν είχα μπει πριν..Ανέτρεξα και στο παλαιότερο άρθρο σου, το οποίο και πάλι με έβαλε σε σκέψεις.
    Το περιστατικό που με έκανε να γράψω αυτό το άρθρο είναι λίγο περίεργο και όπως είπα και στον alexis b, αφού δεν το εξηγώ ξεκάθαρα είναι λογικό να μην καταλάβει κάποιος γιατί ένιωσα κάπως.
    Τέσπα, προσωπικά όταν δέχομαι δώρα αρχικά νιώθω άβολα γιατί σκέφτομαι ότι αυτός ο άνθρωπος επιβαρύνθηκε για μένα..Ξεχνάω όμως (και φυσικά κακώς) ότι αυτή η κίνηση τον ευχαριστεί και ότι είναι και αυτά βασικό μέρος του παιχνιδιού, όπως είπε και ο prophet81.
    Όπως είπα και παραπάνω τα απλά δώρα είναι τα καλύτερα, όπως αυτό που ανέφερες με το κουλούρι που σου πρόσφερε το παιδί..Απίστευτη κίνηση και είσαι τυχερή που το έζησες αυτό!!Μου θύμισες ένα μικρό κορίτσι που ήθελε να μου κάνει δώρο μια ανθοδέσμη λουλούδια, αλλά τελικά πείστηκε και μου δώρισε μια πολύ όμορφη ζωγραφιά..Τα χειροποίητα δώρα είναι τα πιο προσωπικά που μπορεί κάποιος να σου προσφέρει!

    Για κάποιους το δώρο είναι ολόκληρη ιεροτελεστεία, ειδικά όταν προορίζεται για αγαπημένα πρόσωπα..Για άλλους είναι απλά η απόκτηση ενός ακόμη πράγματος ή η αποδέσμευση μιας υποχρέωσης..Οπότε συχνά οι πολλοί ευατοί που βγάζει το δώρο να μην είναι οι αληθινοί.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή